1) Dezynfekcja
Dezynfekcja – odkażanie, niszczenie drobnoustrojów (bakterii, wirusów i grzybów) chorobotwórczych i ich form przetrwalnikowych środkami fizycznymi i chemicznymi, w celu zapobiegania zakażeniu.
Przeprowadzamy prace dezynfekująco – myjące, takie jak:
- dezynfekcja piwnic i pomieszczeń po zalaniu wodą,
- dezynfekcja lokali po zmarłym i odkażanie pomieszczeń (bakterie, wirusy),
- dezynfekcja zsypów, kontenerów, koszy na śmieci.
2) Dezynsekcja
Dezynsekcja – zwalczanie insektów, takich jak: karaluchy, prusaki, pluskwy, pchły, wszy, mrówki, muchy, komary, osy, szerszenie, ich jaj i larw. Stosowanie programów i systemów kontroli szkodników wg GMP, GHP, IPM, HACCP.
W naszym zakresie jest:
- Likwidacja szkodliwych owadów (karaluchów, prusaków, pluskiew, pcheł, wszy, much, komarów, mrówek, os, szerszeni) w pomieszczeniach mieszkalnych, biurowych, produkcyjnych, magazynowych, środkami chemicznymi.
- Przeprowadzenie analizy zagrożeń, zaprojektowanie, instalacja i monitoring systemów ochrony i zabezpieczeń obiektów przed szkodnikami.
- Dezynsekcja w HACCP – systemach zapewniania jakości w przetwórstwie rolno-spożywczym i przemyśle farmaceutycznym.
- Usuwanie gniazd os i szerszeni.
3) Deratyzacja
Deratyzacja – zwalczanie wszelkich gryzoni, przede wszystkim szczurów i myszy szkodliwych ze względów sanitarnych i gospodarczych. Najczęstszym sposobem tępienia gryzoni jest umieszczanie pułapek i wykładanie trutek.
W naszym zakresie jest:
- Zwalczanie gryzoni (myszy,szczurów) w pomieszczeniach mieszkalnych, biurowych, produkcyjnych, magazynowych.
- Odszczurzanie w obiektach przemysłowych.
- Przeprowadzenie analizy zagrożeń, zaprojektowanie, instalacja i monitoring systemów ochrony i zabezpieczeń obiektów przed szkodnikami. Wszystkie działania zgodne z systemami m.in.HACCP.